niedziela, 29 kwietnia 2012

Grecja

Najbardziej popularne miejsca wypoczynku w Grecji to Riviera Olimpijska z miasteczkami u stóp góry Olimp Leptokaria, Nei Pori, Paralia oraz wyspy. Grecja urzeka turystów szczególnie wiosną, bo właśnie wtedy budzi się do życia przyroda, podobnie jak bogini urodzaju Demeter - wraca ze świata podziemnego wiosną. Grecja wtedy jest najpiękniejsza. To kraj słońca, morza, starożytnych ruin i dobrej zabawy. Grecja jest krajem spokojnym, ciepłym i cichym. W dzień ze względu na panujące tu temperatury zarówno Grecy jak i turyści,szukają ustronnego miejsca, by schronić się przed upałem.

Grecja fascynuje o każdej porze roku, Grecy są zawsze uśmiechnięci i życzliwi dla ludzi. W dobry nastrój wprawiają się tańcząc swój taniec narodowy-Zorbę. Taniec ten jest bardzo popularny wśród rdzennych mieszkańców kraju. Grecja ożywa nocą, przepyszne wino, taniec i śpiew zachęcają turystów do wyśmienitej zabawy często do białego rana. To właśnie wieczorem wszystkie bary i tawerny ożywają, wyprawia się tu naprawdę duże uczty, podczas których pije się napój porównywany z ambrozją, czyli napojem bogów na Olimpie.

Kuchnia Grecka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, dzięki różnorodności warzyw, owoców i ziół dojrzewających w gorącym greckim słońcu. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia się do długiej żywotności greków. Posiłki mają charakter bardzo rodzinny, podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek greków składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Posiłek ten jest poprzedzany mezedes, czyli zakąską, którą może być na przykład jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej są lekkie i doskonale współgrają z gorącym klimatem tego kraju. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia i podają pieczywo do każdego posiłku. Piekarnie na wsiach wypiekają każdego dnia inny gatunek chleba n.p. z dodatkiem, ziół, rodzynek czy sera.

Będąc w Grecji za każdym razem możemy zwiedzać coś innego. Obowiązkowo trzeba odwiedzić Delfy, Akropol i Mykeny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz