Jak już wiecie Cypr to wyspa, a więc najprostszy ,najpowszechniejszy i co najważniejsze najtańszy sposób zdobycia żywności Cypryjczycy mają na wyciągnięcie ręki. Wyspa ta otoczona jest krystalicznie czystym morzem, gdzie żyje wiele gatunków skorupiaków i mięczaków, które są bardzo cenione w wielu kuchniach świata.
Cypryjska kuchnia
Niemal w każdej miejscowości na Cyprze, a przede wszystkim w głównych centrach turystycznych wyspy jest wiele restauracji, tawern i barów serwujących dania zarówno kuchni regionalnej jak i międzynarodowej. W wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Ogólnie rzecz biorąc na Cyprze jada się obfite lecz niewyszukane potrawy. Kuchnię cypryjską opanowały smażone ziemniaki. Frytki podaje się tu praktycznie do wszystkiego. Rozczarowanych smakoszy przebywających na południu pocieszy natomiast bez wątpienia znakomite piwo, brandy i wino cypryjskie. Ciekawostką wartą odnotowania jest fakt, że w północnej części Cypru restauracje podają nieco lżejsze posiłki i chętniej eksperymentują z mniej znanymi potrawami.
http://www.netpodroze.pl/cypr-kuchnia.html"
Bardziej oryginalnych lub staranniej przygotowanych potraw należy szukać w lokalach prowadzonych przez imigrantów (zwłaszcza na północy, gdzie pracują znakomici i pomysłowi kucharze z Pakistanu), a także w odosobnionych zakątkach wsi na południu, gdzie miejscowych mieszkańców obsługują wiejskie restauracje, zwane exochiká kéndra, które oferują skromne, lecz bardzo dobre menu. Warto również zajrzeć do śródmiejskich ouzerí (inne określenie to mezé-house, czyli „bar mezé"), znanych na północy pod turecką nazwą meyhane, gdzie oprócz napojów serwuje się miejscowe specjały. Mezé, barową wersję tych delikatesów, podaje się kolejno na nie więcej niż dwudziestu małych talerzykach, które donosi się, dokąd klient nie poczuje się najedzony. Jest to zwykle bardzo smaczny i dobrze przyrządzony posiłek, ale na południu do jednej „serii" potrzeba co najmniej dwóch, a czasem i czterech zamawiających. Dania główne są z reguły obfite, a porcje frytek nawet nieco zbyt szczodre, co pozwala najeść się do syta.
Przykładowe dania podawane na Cyprze to między innymi:
Zupy
Awgolemono - rosół z kurczaka z jajkiem i cytryną.
Psarosupa - zupa rybno-jarzynowa.
Przystawki
Tarmpsalata - mlecz wędzonego sztokfisza.
Tahini - pasta sezamowa.
Humus - pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek.
Dania mięsne
Kotopulo – kurczak
Wieprzowina
Suwlaki (szaszłyk) - paluszki mięsne z rożna, podawane z plackami pszennymi oraz z dodatkiem sałaty i sosów.
Afelia - gulasz wieprzowy w sosie z czerwonego wina.
Lunza - kawałki wędzonej szynki wieprzowej.
Wołowina
Stifado - gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina.
Jagnięcina
Tawas - pieczone jagnię.
Kleftiko - żeberka jagnięce pieczone w tradycyjnym piecu.
Inne dania mięsne
Mussaka - mielona jagnięcina z ziemniakami i oberżynami w sosie beszamelowym.
Sheftalia - smażone kiełbaski wieprzowe z ziołami.
Keftedes - pulpety mięsne.
Kypriakes ravioles - cypryjskie raviolli nadziewane hallumi, czyli twardym serem kozim.
Dolmades - faszerowane liście winogron, przypominające nasze gołąbki.
Ryby i owoce morza
Barbunia – barwena
Xyfias – miecznik
Kalimari – kalmary
Oktopus - ośmiornica duszona w czerwonym winie
Sałatki podaje się do większości dań. Składniki zależą od pory roku, zwykle jest to kompozycja pomidorów, ogórków i sera feta. Potrawa znana w Grecji jako sałatka grecka, na Cyprze nazywana jest czasami sałatką wiejską.
Cypr słynie z doskonałego wina Commandoria produkowanego według średniowiecznych receptur w zamku Kolossi z winorośli porastających wzgórza wokół Limassolu. Jest to dość mocne wino deserowe, cenione przez smakoszy na całym świecie.Większość białych win produkowanych na wyspie to wina wytrawne. Do najbardziej znanych należą: Keo Hock, White Lady, Aphrodite i Arsinoe. Wśród najpopularniejszych win czerwonych przeważają Othello i Afames. W północnej części wyspy najłatwiej dostać białe i czerwone wino Kantara. Dużą popularnością, zwłaszcza w upalny dzień, cieszy się miejscowe piwo Keo. Na Cyprze znajduje się browar duńskiego piwa Carlsberg. Po posiłku najczęściej pije się brandy, czasem z sokiem z cytryny, piwem i wodą mineralną. Mocna brandy Adonis leżakuje około 15 lat.
Restauracje na Cyprze są czynne dość krótko, szczególnie w porównaniu z lokalami w Grecji czy Turcji. Wyjątek stanowi południowa Nikozja oraz bary przy plażach, gdzie pora obiadowa trwa dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz