wtorek, 22 maja 2012

Francja

Francja to najpopularniejszy kraj turystyczny na świecie. Turyści ze Stanów, czy Japonii, nie wspominając już o Europie, marzą by odwiedzić Paryż lub francuskie Lazurowe Wybrzeże. Ale praktycznie każdy zakątek Francji wart jest uwagi, pociąga zmysły piękną architekturą, pejzażem lub historią. Słońce Prowansji, winnice Langwedocji, najwyższe szczyty Alp, wietrzne wybrzeża Bretanii, małe wioski Owerni i Masywu Centralnego, kanały Tuluzy, zamki nad Loarą, itp. No i Paryż, którego liczba atrakcji nie pozwala poznać ich za jednym razem. A do tego kuchnia, wino, moda, francuskie piosenki.

Od niedawna we Francji obchodzone jest święto gastronomii. Degustacje odbywają się w starych zamkach, winnicach, kafejkach i restauracjach, ale także na paryskich lotniskach, gdzie znani szefowie nie tylko pokazują jak można wykorzystać produkty regionalne, ale dzielą się tajemnicami sztuki kulinarnej i rozdają przepisy.

W wielu miejscach organizowane są warsztaty, można zobaczyć kuchnię od kuchni w słynnych restauracjach, a ciesząc się z pięknej pogody, w licznych miejscowościach planowane są gigantyczne pikniki, takie jak w Awignionie, gdzie słynni mistrzowie patelni proponują gargantuiczne menu - gęsie wątróbki w ziołach, tatara z łososia, filet ryby na zimno w gaspacho z pomidorów, wędzonego pstrąga w jabłkach, peklowaną jagnięcinę w kawiorze z bakłażanów - to tylko kilka przykładów menu, których warto skosztować. Co do wina, to jeśli ma ono służyć do zwykłych posiłków czy luźnego relaksu ze znajomymi, nie trzeba radzić się specjalistów - wystarczy przyjąć zasadę, że to co francuskie, musi być dobre.

Francja położona jest w strefie klimatu umiarkowanego, a na wybrzeżu atlantyckim panuje klimat oceaniczny. Na urlop najlepiej wybrać się w miesiącach letnich - od maja do września. Osoby, którym nie przeszkadza chłód mogą również wybrać się późną jesienią lub zimą, Francja jest wtedy równie piękna co latem.

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych i najbogatszych smakowo kuchni na świecie. Francja jest jednym z nielicznych miejsc, gdzie z tak dużym namaszczeniem podchodzi się do posiłków. Francuzi kochają również gotować - robią to z pasją. Ogólnie jakość jedzenia czy półproduktów jest dużo wyższa niż w innych krajach. Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Każda najmniejsza wioska francuska ma swoje specjały.

Dzika przyroda Francji

Francja nazywana jest krajem "wina i serów", jest również symbolem romantyzmu i wielkiej miłości. Przepiękne widoki malownicze krajobrazy zachwycają miliony turystów. Na Francję możemy spojrzeć zupełnie inaczej- Francja to także dzika przyroda. Od wybrzeży Oceanu Atlantyckiego po położone na południu plaże Morza Śródziemnego podziwiać możemy bogactwo i różnorodność gatunkową zwierząt żyjących na terenie Francji.W górach można zobaczyć rzadko spotykane koziorożce alpejskie, natomiast na północnym wybrzeżu Francji jak w raju poczują się miłośnicy ornitologii. Tu bowiem zatrzymują się na odpoczynek migrujące przez całą Europę ptaki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz