Wieczne słońce, piękne plaże, zielone palmy i pęki kolorowych kwiatów. Zapierający dech w piersiach kontrast lazurowych zatok i wysokich szczytów górskich. Złociste plaże Cannes, skaliste nabrzeża Monako i kolorowe żaglówki Saint - Tropez – te niepowtarzalne elementy Riwiery potrafią każdego przyprawić o zawrót głowy.
Mała, tętniąca życiem, malownicza miejscowość o światowej sławie położona na krańcu półwyspu, bezpośrednio nad morzem. Typowe prowansalskie uliczki wypełnione pięknymi aromatami, barwny targ kwiatowy przy placu des Lices oraz swobodna atmosfera tworzą doskonałą scenerię na letni wypoczynek.
Saint Tropez to miejsce, w którym znajduje się posterunek policji najsłynniejszego żandarma świata a także zachodnia stolica mody plażowej, popularna dzięki Brigitte Bardot. To właśnie tutaj nakręcony został film z jej udziałem " I Bóg stworzył kobietę ".
Saint Tropez
Latem mały port rybacki przeobraża się w duży port turystyczny, przy którym cumują największe na Lazurowym Wybrzeżu jachty. Otrzeć się tu można o luksus, wielki świat oraz (dosłownie) o bogatych biznesmenów i zwykłych turystów. Z każdym rokiem wzrasta liczba odwiedzających Saint-Tropez. Wspaniałe, długie (6 km) i piaszczyste plaże przyciągają miłośników kąpieli słonecznych. Odbywają się tu liczne imprezy ( regaty, Bravades, wystawa antyków, wystawa malarstwa itp. ) Można aktywnie spędzić urlop grając w tenisa lub żeglując ( działa tu szkółka żeglarska ). Wieczorem największym powodzeniem cieszą się: restauracje, piano-bary i dyskoteki. Saint-Tropez posiada bardzo bogate dziedzictwo kulturowe i historyczne. W najstarszej części miasta warto zobaczyć kamienice z kolorowymi fasadami i znajdujące się między nimi wąskie uliczki. Ciekawą atrakcją są trzy zabytkowe wieże (Tour du Portalet i Tour Vieille nad brzegiem morza oraz Tours Jarlier w centrum) oraz wały obronne. W La Maison des Papillons można podziwiać kolekcję motyli ( ponad 4500 gatunków). Wystawa zachwyca swoją wielobarwnością.
Kuchnia Francuska
Kuchnia francuska – jedna z najpopularniejszych i najlepszych na świecie – to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. W rzeczywistości jest ona bardzo bogata i różnorodna, można tu spędzić tygodnie, próbując tutejszych przysmaków. Kuchnia francuska dzieli się na tzw. haute cuisine – "kuchnię wysoką", czyli tradycyjne, drogie potrawy, spotykane w ekskluzywnych restauracjach oraz opozycyjną do niej – nouvelle cuisine, "nową kuchnię", opartą na lekkich, zdrowych i przygotowywanych szybko daniach. Ich cechą wspólną jest świeżość i wysoka jakość produktów żywnościowych, które Francuzi nadal kupują na targach czy w tradycyjnych, małych sklepikach. Francja to także kraj słynący z produkcji wina, wytwarzanego prawie we wszystkich regionach kraju, a także serów. Mówi się, że gatunków francuskich serów mamy tyle, ile dni w roku – w rzeczywistości jest ich dużo więcej, bo ponad 500.
Tradycyjnym, kulinarnym specjałem St Tropez jest tartes Tropeziennes, słodkie i śmietankowe ciasto (delikatny biszkopt, przekładany kremem i posypany cukrem).
Wybierając się do Francji warto skosztować tamtejszych przysmaków, poznać kulturę i obyczaje tubylców, a także zobaczyć najpiękniejsze zakątki kraju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz